Laadukkaat kengät

in English

Laadukkaat kengät on ehkä paras sijoitus jonka pukeutumiseensa panostava mies voi tehdä! Kengät ovat tärkeä osa sekä asua, että elämää ja laadukkaat kengät kestävät molempia. Hyvällä huollolla laadukkaat kengät saattavat kestää jopa kymmeniä vuosia, joka tekee muutaman satasen investoinnista lopulta melko pienen.

Goodyear welt

Suurin laatukenkien tunnusmerkki on perinteinen Goodyear welt rakenne, eli ns. reunoskengät. Tämä tarkoittaa sitä, että kengän päälynahka ja sisäpohja on ommeltu yhteen, kun taas kengän ulkopohja on kiinnitetty erilliseen reunokseen (kuvassa alla). Tämä mahdollistaa kengän täydellisen huollettavuuden, esim. koko pohja voidaan tarvittaessa uusia.

Blake stitch

Edellinen ei tietysti koske kevyempiä loafereita, jotka tehdään usein ”blake stitching”-menetelmällä. Tässä päälynahka ommellaan kiinteästi ulko- ja sisäpohjan väliin.

Pinnan nahka

Sikäli Goodyear Welt rakenne mahdollistaa pohjien täydellisen vaihdon, on kengän pinnan nahka lopulta kaikkein tärkein ominaisuus kestävyyden kannalta. Niissä onkin suurimmat erot ja se näkyy suoraan kenkien hinnassa. Erilaisia nahkatyyppejä on vaikka millä mitalla ja Keikari onkin niistä tehnyt erittäin kattavan jutun, joten ei niistä tässä sen enempää. Mutta luonnollisesti kalliimpien kenkien nahka on yleensä laadukkaampaa kuin halpojen.

Toki kaikki kulminoituu lopulta kenkien hoitoon, huonolla huollolla saa nopeasti pilattua kalliitkin kengät…

Tunnetuimpia valmistajia

Crockett & Jones on vuonna 1879 perustettu erittäin laadukkaisiin miesten jalkineisiin erikoistunut valmistaja. Kengät tehdään edelleen täysin käsin Englannissa ja saatavilla on myös naisten mallisto. Tänä päivänä Crockett & Jonesin kengät lukeutuvat ehdottomasti maailman parhaiden joukkoon.

Myös erään britti-agentin jalassa on nähty Crockett & Jonesin kenkiä viimeisimmissä elokuvissa, Skyfall ja Spectre.

Loake on myös Englantilainen laatukenkien valmistaja jo vuodesta 1880. Loake on tunnettu edullisemmasta hintatasostaan muihin Englantilaisiin valmistajiin nähden. Tämä tosin selittyy sillä, että nykyisin vain 1/3 Loaken kengistä valmistetaan Englannissa ja loput Intiassa. Kuitenkin kyseiset kengät ovat pääasiassa hinta-laatusuhteeltaan erittäin hyviä, muutamia malleja lukuunottamatta.

Barker on hieman hauskempi tapaus Englantilaisten valmistajien joukossa. Barkerin mallistoista löytää perinteisten mallien lisäksi, myös hauskempia kokeiluja ja yhdistelmiä. Laadultaan Barker sijoittuu tiettävästi jonnekkin Loaken ja Crockettin välimaastoon.

Church perustettiin pienenä suutariliikkeenä, Churchin perheen toimesta 1873, josta se kasvoi nopeasti suuremmaksi valmistajaksi. Nykyisellään Church on Italialaisen luksus-brändin Pradan omistuksessa ja valmistaa high-end jalkineita miehille ja naisille.

Carmina on valmistanut High-en jalkineita Espanjassa vuodesta 1866  asti. Carminan kengät ovat erittäin kovatasoisia vaihtoehtoja perinteisten Englantilaisten valmistajien joukossa. Ajattoman klassisten mallien ja erinomaisen laadun ansiosta Carminat ovat myös erinomainen valinta kenkähyllyyn.

Allen Edmonds on tunnetuimpia laatukenkien valmistajia Ameriikan maalta. Hinnan ja laadun puolesta kuuluvat samaan luokkaan kuin C&J:t ja Carminat.

Myös pienempiä ja uusia valmistajia on

Undandy on uudempi tuttavuus Portugalista, joka valmistaa laadukkaita, yksilöllisiä miesten kenkiä asiakkaan toiveiden mukaan. Nettisivulla on ohjelma jonka avulla asiakas saa suunnitella omat kenkänsä alusta loppuun, valittavana on malli, koristeet, lesti, materiaalit jne. Jokainen pari tehdään tilauksesta joten toimituksessa kestää muuutama viikko. Undandy tarjoaa myös mahdollisuuden ostaa tiettyjä muiden suunnittelemia malleja.

Undandystä tekee erittäin houkuttelevan kenkien kohtuullisen halpa hinta, kengät 220€ ja bootsit 280€. Tämän kerrotaan olevan mahdollista sen ansiosta että kengät myydään suoraan valmistajalta, joten matkalla ei ole välikäsiä jotka veisivät omansa välistä.

David Neumen on joukkorahoitussivusto kickstarterin kautta alkunsa saanut espanjalainen laatukenkien tuleva valmistaja. Tällä hetkellä merkin verkkosivuilla voi rekisteröityä uutiskirjeen tilaajaksi, jolloin saa sähköpostiin ilmoituksen kunhan kengät tulevat myyntiin. Neumenin matkaa voi seurata myös instagramin kautta, jossa on kuvia myös jo valmiista kengistä.

Ostopaikkoja

Suomesta on surullisen vaikea löytää laadukkaita nahkakenkiä, mutta muutamia paikkoja kuitenkin löytyy. Erikoisempia malleja ja suurempaa valikoimaa haluavan kannattaa kuitenkin suunnata nettikauppojen ihmeelliseen maailmaan.

Nettikauppoja

  • Pediwear – Crockett & Jones, Carmina, Barker, Loake, Cheaney, sanders jne.
  • Herring – Church, cheaneyBarkerLoake ja Herring 
  • Next – Barker ja Loake
  • Footway – Allen Edmonds ja Loake
  • Zalando – Fratelli RosettiBarker ja Franceschetti
  • Carmina – Carmina
Mainokset

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s