Puvun lahkeiden kavennus

Alunperin oli tarkoitus aloittaa DIY postausteni sarja, monelle hieman hyödyllisemmästä ja helpommasta aiheesta, esim. lahkeiden lyhennyksestä. Mutta tämä sattui nyt aiemmin ajankohtaiseksi itselleni, joten näillä mennään. 😀

Kyseinen aihe ei ehkä kaikille ole tarpeellinen, mutta itselle näin laihana ja lyhyenä on hankalampi löytää valmiiksi istuvia vaatteita. Etenkin puvun housut  merkistä riippuen on usein turhan leveälahkeisia, vaikka kyseessä olisi slim fit – mallikin. Siispä joudun nuita monesti lyhentämään ja joskus jopa kaventamaan. Nyt sattui sellaiset vastaan joita täytyi hieman kaventaa ja päätin työn varrelta napsia muutamia kuvia ja kirjoittaa hommasta tänne pientä ohjetta.

Tarvittavat välineet

  • Kavennettavat housut ja sopivan väristä lankaa ;D
  • Ompelukone
  • Ratkoja (myös teräväkärkiset sakset käy)
  • Nuppineuloja ja ompeluneula
  • Sakset
  • (Ompelumitta ja tekstiililiitu)

Lahkeen valmistelu

Ensimmäisenä housut täytyy luonnollisestiIMG_0364 kääntää  ylösalaisin, jotta saumat saadaan esille. Ensimmäisenä, etenkin hieman kokemattomammalle ompelijalle, erittäin tärkeä vaihe on ottaa nuppineuloilla kankaat yhteen noin 2cm päästä alkuperäisestä saumasta. Tämä auttaa pitämään kankaat kohdallaan, vastakkain, alkup. sauman ja nuppineulojen väliin ommeltaessa.

 

IMG_0367Seuraavaksi lahkeen päässä oleva sauma täytyy ratkoa auki jotta päästään käsiksi käännöksen välissä olevaan saumaa.

Lahkeeseen on hyvä pirtää liidulla mitan avulla apuviiva, siihen kohti mihin mihin haluaa uuden sauman tulevan. Itse olen kyseisen valmistajan housuja niin monet kuitenkin jo kaventanut että osaan ne mitoittaa silmämääräisesti ompelukoneen paininjalan mukaan, joten jätin tämän vaiheen tällä kertaa välistä.

 

Ompelu

Ennen ompelua on syytä säätää tikkaus valmiiksi testata sitä pieneen kangaspalaseen. Itse laiskuuttani en tätä jaksanut tehdä ja jouduin pari kertaa purkamaan vähän sauman pätkää ennenkuin sain tikin kohdalleen… 😀

Ompelusuunnalla on suuri merkitys lopputuloksen kannalta ja se IMG_0380kannattaa tehdä nimenomaan haaroista lahkeensuuhunpäin. Näinpäin, jos lahkeen kankaat ei alunperin olekkaan ihan millilleen samanpituiset, jää ylimenevä kangas lahkeen loppuun. Toisinpäin ommeltaessa tämä taas aiheuttaisi pienen pussin tai kuprun saumaan, haarojen kohdalle.

Ensimmäisen lahkeen jälkeen housuja kannattaa välillä sovittaa, nähdäkseen onko lopputulos miellyttävä. Jos sattuu ettei eka kerralla osunutkaan ihan oikeaan kohtaan, niin tässä vaiheessa on vielä puolet vähemmän purettavaa 😉

Jos lahje näyttää hyvältä, toistetaan kaikki aiemmat vaiheet toisellekkin lahkeelle.

Ennen viimeistelyä

Tässä vaiheessa molemmat lahkeet on jo ommeltu.IMG_0397 Housuja on hyvä vielä kerran varmuuden vuoksi sovittaa, ennen kuin aletaan purkamaan alkuperäisiä ompeleita.
Jos housut miellyttää, ratkotaan seuraavaksi alkuperäinen sauma pois. Jonka jälkeen kannattaa käydä silittämässä sisäpuolen kangaslipareet
uusien saumojen kohdalta. Tämä tehtynä tässä välissä, helpottaa sekä seuraavaa vaihetta että lopullista laskosten silitystä.

Viimeistely

Lopuksi harsitaan lahkeenpäät takisin kiinni. Koska kyseessä on puvun IMG_0381housut lahkeensuita ei voi ommella suoraan koneella läpi, vaan täytyy ne harsia käsin kasaan. Tämä tapahtuu niin että lävistetään aina neulalla lahkeen reuna, jonka jälkeen sujautetaan neula lahkeen kankaasta vain yhden langan alta, tällöin tikki ei tule ulkopuolelle näkyviin. Tätä tehdään kohtuu harvakseltaan, vain n. 1-1,5cm pistovälillä.

IMG_0387Kun lahkeenpäät on saatu kiinni, täytyy housuihin vielä silittää uudet
laskokset, koska kavennuksen seurauksena alkuperäiset eivät luonnollisesti enää ole suorassa. Tämä onnistuu kohdistamalla lahkeen saumat päällekäin, ja silittämällä sitten reunat uudelleen teräviksi.

Lopputulos

Lopputuloksena syntyi turhan löysistä pöksyistä, oikein hyvin istuvat puvunhousut!

Näyttökuva 2016-03-29 kello 12.52.07.png

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s